Mi smo pouzdani, posvećeni i specijalizirani partneri za lakši život – ORTOPEDSKA POMAGALA – PELENE ZA ODRASLE – SLUŠNI APARATI – MEDICINSKI POTROŠNI MATERIJALI I OPREMA – UGOVORNA SPECIJALIZIRANA RADNJA – Mi smo Ugovorni Partneri Zavoda zdravstvenog osiguranja - NAZOVITE NAS I INFORMIŠITE SE!     |     Mi smo pouzdani, posvećeni i specijalizirani partneri za lakši život – ORTOPEDSKA POMAGALA – PELENE ZA ODRASLE – SLUŠNI APARATI – MEDICINSKI POTROŠNI MATERIJALI I OPREMA – UGOVORNA SPECIJALIZIRANA RADNJA – Mi smo Ugovorni Partneri Zavoda zdravstvenog osiguranja - NAZOVITE NAS I INFORMIŠITE SE!
Search
Close this search box.

Kakve cipele nosi Vaše dijete?

Koji je aspekt odlučujući kod izbora cipela za Vaše dijete? Estetski ili zdravstveni?

Više od 50% djece nosi neodgovarajući broj cipela!

Sve studije u zadnjih 100 godina provedene u zapadnim zemljama su pokazale da najmanje 50% djece nosi neadekvatne cipele sa apekta uslova za ispravan razvoj stopala. Dalja naučna ispitivanja idu u pravcu pojašnjavanja kako premale ili prevelike dječije cipele utiču na razvoj koljena, kukova i kičmenog stuba kod djece.

Stopala su par koji se najčešće razlikuje u dužini. Najduža su prilikom trčanja kad prenose i do deset puta veću vlastitu težinu tijela kojem pripadaju.

Dječija stopala imaju dodatno naglašene ovakve razlike. Zbog toga im je potrebno ukazati veću pažnju, posebno prilikom izbora cipela sa kojima će se aktivno družiti tokom značajno dugog perioda.

Kako činiti dobro za dječija stopala u razvoju?

  1. Vježbanjem stopala
  2. Pravilnim izborom cipela sa ortopedskim ulošcima tzv. individualnim tj. urađenim po mjeri, ali i pravilnim izborom veličine čarapa

Vježbanje stopala može se vršiti na više načina ali je najefikasnije hodanje bosim stopalima po neravnom terenu, ukoliko to uslovi dozvoljavaju.

Pravilan izbor cipela je još značajniji postupak, može da traje duže, traži više strpljenja i sudjelovanja ali se itekako isplati.

Veličina cipela se mjeri brojevima npr. 20, 21, 22…. To nam još uvijek ne govori dovoljno o dužini u milimetrima. Prema evropskom metodu, jedan broj u mjeri cipela iznosi 6,67 mm. Ipak, ova dimenzija u Evropi još nije normirana. To ostavlja prostora proizvođačima obuće da na tržište donesu razlike u pogledu veličine pod istim nazivnim brojem-veličinom.

Ako uzmemo za primjer cipele veličine 20, prema gornjem podatku ćemo lako izračunati dužinu unutarnjeg dijela cipele =13,3 cm.

Da bi dječija stopala imala dovoljno prostora za razvoj u cipeli, potrebno je izabrati cipele sa unutarnjom dužinom minimalno 12 mm a maksimalno 17 mm duže od dužine stopala. Posebno se ovo odnosi na uzraste u normalnim uvjetima starosne dobi od 3. do 12. godine.

Za ispravno mjerenje dužine stopala i unutarnje dužine cipele, obratite se svom prodavaču ili svojoj ortopedskoj radionici koja će moći na adekvatan način izvršiti izbor veličine i kvaliteta cipele.

Kako često vršiti provjeru veličine cipela?

Rezultati određenih studija pokazuju prosječne promjene dužine stopala za određenu starosnu dob. Tako se npr. zna da kod djece u starosnoj dobi od 3 do 6 godina, stopalo raste mjesečno u prosjeku 1 mm. To može da znači da će npr. od kupovine novih cipela doći do potrebe kupovine novih nakon samo 4 ili 5 mjeseci.

Na osnovu ovih rezultata data je preporuka za učestalost provjere veličine cipela za slijedeće uzraste:

  • 1 do 3 godine, svaka 3 mjeseca
  • 3 do 6 godina, svaka 4 mjeseca
  • 6 do 12 godina, svakih 5 mjeseci

Kod korištenja ortopedskih uložaka potrebno je voditi računa da veličina ortopedskih uložaka odgovara veličini unutarnjeg dijela cipele tj. da ortopedski ulošci nisu kraći niti duži od prostora u koji se postavljaju nego da budu što preciznije uklopljeni tako da stabilno leže u obući.

Važno je znati da prilikom korištenja ortopedskih uložaka volumen unutarnjeg prostora cipele mora biti dovoljan za ulaganje ortopedskih uložaka. To pravilo nikako ne smije biti narušeno. Za ulaganje ortopedskih uložaka u cipele, obavezno birajte cipele sa ojačanjima na peti kako bi se stabilizirao položaj pete na šolji za petu u ortopedskom ulošku a time i položaj ostalog dijela stopala.

Izbor materijala cipela:

Postoje različiti aspekti kod izbora materijala cipela. Ova razmišljanja su najčešće pod uticajem proizvođača cipela ali treba znati da te preporuke uvijek nisu primjenjive i za Vaše dijete.

Najvažnije je da su cipele udobne i prozračne. Promocija vodonepropusnih cipela potencijalno nosi problem niže prozračnosti osim ako nemaju zračne membrane (npr. tex cipele). Tako su naprimjer gumene čizme nepromočive ali i neprozračne pa se koriste samo u određenim situacijama.

Redoslijed materijala sa aspekta nivoa prozračnosti je slijedeći:  textil za cipele, koža, vodonepropusni materijal za cipele (tex materijal) i na kraju guma odnosno neki drugi vještački materijali.

Važno je napomenuti da je đon sastavni dio cipele. Za dovoljnu udobnost dječijih cipela, đon mora osigurati fleksibilnost kako pri savijanju tako i pri uvijanju jer se tako obezbjeđuje neophodan rad zgobova stopala

Potpun i istrajan pristup pitanju izbora dječijih cipela će zasigurno dati dobre rezultate i imati pozitivan uticaj na fizičko zdravlje i razvoj vašeg djeteta.

Podijelite:

Povezani blogovi

Ortopedski ulošci

Proces izrade individualnih ortopedskih uložaka započinje pravilnim pregledom stopala i položaja tijela što uključuje i prikupljanje svih informacija o mogućim uzrocima potencijalnih odstupanja te drugih informacija o aktivnostima pacijenta.

Pročitajte više »