Mi smo pouzdani, posvećeni i specijalizirani partneri za lakši život – ORTOPEDSKA POMAGALA – PELENE ZA ODRASLE – SLUŠNI APARATI – MEDICINSKI POTROŠNI MATERIJALI I OPREMA – UGOVORNA SPECIJALIZIRANA RADNJA – Mi smo Ugovorni Partneri Zavoda zdravstvenog osiguranja - NAZOVITE NAS I INFORMIŠITE SE!     |     Mi smo pouzdani, posvećeni i specijalizirani partneri za lakši život – ORTOPEDSKA POMAGALA – PELENE ZA ODRASLE – SLUŠNI APARATI – MEDICINSKI POTROŠNI MATERIJALI I OPREMA – UGOVORNA SPECIJALIZIRANA RADNJA – Mi smo Ugovorni Partneri Zavoda zdravstvenog osiguranja - NAZOVITE NAS I INFORMIŠITE SE!
Search
Close this search box.

Ortopedski ulošci

Proces izrade individualnih ortopedskih uložaka započinje pravilnim pregledom stopala i položaja tijela što uključuje i prikupljanje svih informacija o mogućim uzrocima potencijalnih odstupanja te drugih informacija o aktivnostima pacijenta.

Ovo je posebno važno kod izrade ortopedskih uložaka za djecu i mlađe osobe u razvoju. U tu svrhu cemedic je obezbjedio modernu tehničku opremu kao podršku stručnom osoblju u definisanju elemenata individualnih ortopedskih uložaka naših klijenata.

Pregled stopala vršimo sa specijalnim uređajima za tu namjenu koji se najčešće koriste u razvijenim zemljama.

Cemedic aktivno koristi dva uređaja za pregled stopala. Prvi se odnosi na pregled stopala, pod nazivom Podoskop.

Uređaj je dizajniran za određivanje stepena interakcije između stopala i ravne tvrde podloge (najčešće staklena površina) koja najbliže odgovara svakodnevnoj realnoj situaciji, kretanje na tvrdim betonskim i asfaltnim podlogama, keramičkim podovima i slično.

Drugi uređaj predstavlja jedan od savremenih metoda pregleda stopala s ciljem izrade ortopedskih uložaka. Na našim prostorima, ova metoda se naziva „Kompjuterski pregled stopala – Pedobarografska analiza“.

Kretanjem na podlozi, elektronskoj ploči, pacijent dobija mogućnost da istodobno vidi na ekranu dijagrame koji prikazuju raspodjelu pritiska na stopalima. Ovdje postoji mogućnost prikaza u stajanju (statičkom modu)

i kretanju (dinamičkom modu).  

Prednost ovog načina pregleda je ta što Cemedic pohranjuje snimke napravljene tokom pregleda u vlastitu arhivu i tako vremenski prati razvoj stopala i ciljani progres. Printana verzija se predaje pacijentu sa detaljima nalaza a postoji mogućnost slanja na e-mail adresu pacijenta ili ljekara.

Ovom tehnologijom omogućeno nam je da se kod pacijenta utvrde eventualna odstupanja u razvoju stopala ili deformacije te odstupanja uzrokovana različitim povredama tj. eventualne tendencije skeleta, posebno kod djece i omladine u razvoju. To je omogućeno posebnim dodatkom, kamerom i specijalnim softwareom koji prezentira, uz poseban postupak markiranja, stanje i eventualna odstupanja od „normalnog“ te se u skladu s nivoom utvrđenih odstupanja preporučuje dalji ljekarski pregled.

Nakon ovog detaljnog pregleda stopala, ortopedskom tehničaru koji vrši izradu individualnih ortopedskih uložaka stavlja se na raspolaganje maksimalan broj informacija koje su neophodne za pravilno određivanje dimenzija i položaja osnovnih i najvažnijih elemenata individualnih ortopedskih uložaka. Uz pravilan izbor materijala kojima raspolažemo u širokoj paleti, pacijent je opskrbljen adekvatnim rješenjem i omogućeno je praćenje te na taj način stavljanje na raspolaganje aktuelnih informacija ljekarima.

Uz naše savjete o načinu korištenja i redovnim praćenjem promjena na stopalu, sigurni smo da će i sam korisnik već kratkoročno osjetiti pozitivan efekat, a dugoročno obezbjediti stabilan hod i zdravlje svojih zglobova i kičmenog stuba.

S povjerenjem,

Cemedic

Podijelite:

Povezani blogovi